Ισπανία (Torrejon de Ardoz)

Τίτλος προγράμματος: «: I AM NOT A TARGET»
Χώρα φιλοξενίας: Ισπανία (Torrejon de Ardoz)
Συμμετέχουσες χώρες: Ελλάδα, Κύπρος , Ιταλία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Ισπανία.
Το Νοέμβριο του 2019 επισκεφτήκαμε την πόλη Torrejon de Ardoz της Ισπανίας δύο (2) εκπαιδευτικοί από το σχολείο μας και δύο (2) μαθητές, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus: «I am not a target».
Γνωρίσαμε το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και συμμετείχαμε σε δημιουργικές δράσεις κατά τις οποίες ενισχύθηκε το ομαδικό πνεύμα φιλίας και συνεργατικότητας μεταξύ παιδιών και εκπαιδευτικών διαφορετικών πολιτισμών, κουλτούρας, κοινωνικής προέλευσης και εθνικοτήτων.
Έγινε ανταλλαγή αποτελεσματικών πρακτικών καταπολέμησης του σχολικού εκφοβισμού και καλλιεργήθηκαν δεξιότητες αδελφοσύνης και ισοτιμίας σε παιδιά διαφορετικών εθνικοτήτων, αλλά και διαφορετικού νοητικού δυναμικού.
Αναπτύχθηκαν ισχυροί δεσμοί φιλίας μεταξύ παιδιών και των οικογενειών τους, όπως και μεταξύ εκπαιδευτικών. Ίσως μπήκε κι ένα μικρό λιθαράκι στην οικοδόμηση φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών, δεδομένου ότι οι σημερινοί μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, είναι οι αυριανοί πολίτες και συμμετέχοντες στη λήψη μελλοντικών αποφάσεων των συγκεκριμένων χωρών.
Παράλληλα ήρθαμε σε επαφή με την κουλτούρα και τον πολιτισμό της χώρας, καθώς επισκεφτήκαμε μουσεία και αρχιτεκτονικά κτίρια απαράμιλλης ομορφιάς και πολιτιστικής κληρονομιάς.