Ιταλία (Γκραβίνα)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS
Τίτλος προγράμματος: «Move your body, move your mind»
Χώρα φιλοξενίας: Ιταλία (Γκραβίνα)
Συμμετέχουσες χώρες: Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία, Λιθουανία, Πολωνία
Πραγματοποιήσαμε μεταξύ 15 με 22 Φεβρουαρίου 2020 το ταξίδι στην Ιταλία στο πλαίσιο τού προγράμματος Erasmus+”Move your body, move your mind” ως ελληνική αντιπροσωπεία: δύο συνοδοί εκπαιδευτικοί, η Σοφία Στυλιανίδου και η Κυριακή Βαράτη , 5 μαθητές/τριες και δύο μητέρες.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, τα πρωινά, βρισκόμασταν στο Δημοτικό Σχολείο Bosco, όπου μας ξενάγησαν στους χώρους του σχολείου, ανταλλάξαμε αναμνηστικά και δωράκια, έβαλαν τους μαθητές μας μέσα σε τάξεις να παρακολουθήσουν το μάθημα, πραγματοποίησαν εκδήλωση υποδοχής μας στην αυλή τού σχολείου, διάφορες άλλες εκδηλώσεις και παρουσιάσεις εκ μέρους όλων μας στο γυμναστήριο και στους διαδρόμους του σχολείου σχετικές με το πρόγραμμα. Ήταν εντυπωσιακό για μας, ότι τα παιδιά φορούσαν σχολικές ποδιές και το γεγονός ότι σε κάθε τάξη προβλέπονταν δύο τουλάχιστον εκπαιδευτικοί.
Ένα από τα πρωινά βρεθήκαμε και στο Γυμνάσιο Benedetto, όπου μας υποδέχθηκαν και μας ψυχαγώγησαν στο αμφιθέατρο με μια μουσική εκδήλωση (μεταξύ των άλλων ο Ύμνος της Ε.Ε.),. Ξεναγηθήκαμε στην ιστορική πόλη Gravina di Puglia (σπήλαια, αρχαία και μεσαιωνικά κτίσματα, ναοί, μοναστήρι, γέφυρα, τύμβοι, την οικία του πάπα Βενέδικτου, τα σημεία που γυρίστηκαν πλάνα από την καινούργια ταινία του James Bond “No time to die”, το εργαστήριο cola cola, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να βάψουν το δικό τους cola cola… Ξεναγηθήκαμε επίσης και στη διπλανή πόλη Matera, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2019, πόλη που προτιμήθηκε από πολλούς σκηνοθέτες και κινηματογραφιστές για να γυρίσουν τις ταινίες τους, Passion, Maria Magdalena, No time to die… Εντυπωσιακός ο γεράκος που μας ξενάγησε στο εργαστήρι αγγειοπλαστικής, μέσα σε ένα κτίριο με στοές και πολλά επίπεδα, λαξευμένο στα βράχια, όπως υπάρχουν πολλά σε όλη την πόλη και την γύρω περιοχή. Ξεναγηθήκαμε στο Alberobello, μια ιδιόμορφη μεσαιωνική πόλη με ιδιόμορφα κτίσματα και ιδιόμορφη ιστορία. Ξεναγηθήκαμε στο Polignano, μια παραλιακή πόλη, χτισμένη ψηλά πάνω στα βράχια της Αδριατικής, πατρίδα του τραγουδιστή Andrea Bocelli “Nel blu dipinto di blu” (Volare-cantare), όπου στους πεζόδρομους βρίσκονταν φωτεινές διακοσμήσεις με τους στίχους του πασίγνωστου τραγουδιού του.
Αναχωρήσαμε από την Ιταλία ξημερώματα Σαββάτου, 22-02-2020, πλημμυρισμένοι από εμπειρίες, γνώσεις, αναμνήσεις, εντυπώσεις, κατακλυσμένοι από όμορφα συναισθήματα ευχαρίστησης, ευγνωμοσύνης και νοσταλγίας…
Μετά απ’ αυτό το ταξίδι, κι ενώ έχει περάσει ένας χρόνος πλέον, δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένα άλλο στην ελληνική επικράτεια, λόγω των μέτρων covid-19…
Ελπίζουμε να ανοίξουν σύντομα πάλι οι δρόμοι, διότι αυτά τα ταξίδια είναι εμπειρίες ζωής, για μικρούς και μεγάλους!!!

Γραβινα